~Beauty with Brain~

PENGEDAR SAH SHAKLEE UPSI, TG.MALIM, MUALIM, TMN BERNAM BARU, KETOYONG, PROTON CITY, BEHRANG, BANDAR TENGGARA, KULAI, SG. SAYONG, PENGGELI, KLUANG, KOTA TINGGI

Whatsap/Call/SMS 019-792 9490

JOM! FOLLOW ATEN

JOM FOLLOW ATEN!

Friday, August 14, 2015

Tutorial Masukkan Chatbox di Blogspot

NAK MASUKKAN CHATBOX DI BLOGSPOT?

*aten* kerap kali terkial-kial nak cari cara untuk masukkan chatbox dalam blog downline yang baru nak ber-blog. Jadi, hari ini *aten* buat 1 entri khas tutorial masukkan chatbox shout busuk untuk memudahkan rujukan *aten* pada masa akan datang.
*aten* selalu tekankan pada anak-anak Shaklee *aten* yang baru nak berjinak dengan blog supaya masukkan chatbox ni.
Eh...penting ke ada chatbox ni? 
JAWAPANNYA : PENTING!
Sebab salah satu cara untuk naikkan traffic blog adalah melalui blogwalking. Macam mana kita nak tahu dan kenal blogger yang blogwalking kita kalau mereka tidak tinggalkan jejak. Betul tak?
Jadinya, kita letak chatbox di blogspot kita untuk dijadikan medan mereka meninggalkan jejak kasut kasih kisah kesah mereka di blog kita. Makanya kita pun boleh blogwalking di blog mereka.

Cara nak daftar Akaun Shout Busuk / Chatbox
1.Pergi ke SHOUT BUSUK
2.Tekan "Sign Up"

3.Isi Semua maklumat dan setelah selesai isi segala maklumat, tekan "Submit" 
ATAU anda boleh login guna facebook je ^^ 


Sekarang semua nye sudah selesai ! Anda perlu login balik tau.

4.Isi/letak Nama dan password anda di bahagian "Username" dan "password".
Dan tekan 'Submit'



All Done! anda dah ada Acc SHOUT BUSUK !
anda edit la kotak Cbox bagi cantik. Tekan je kat mana-mana. nanti comel la shout box / chatbox tu ^^

Cara Nak Ambil dan Masukkan Code SHOUT BUSUK di Blog

1. Customize dulu bagi sampai puas hati. Then automatic dia akan tergenerated sendiri. Copy kod dalam kotak macam kat bawah ni.
2. Kalau nak privatekan cbox (tak nak bagi orang nampak), anda adjust width dan height.
Width : 200
Height : 110


Cara Nak Letak Dalam Blog :
Copy Code Cbox Anda > Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript > Paste > Letak Title > Save.

Mudah kan? Selamat Berjaya! Jika tak jadi, boleh tinggalkan email di ruangan chatbox *aten* kat sebelah ni. *aten* hubungi anda.