~Beauty with Brain~

PENGEDAR SAH SHAKLEE UPSI, TG.MALIM, MUALIM, TMN BERNAM BARU, KETOYONG, PROTON CITY, BEHRANG, BANDAR TENGGARA, KULAI, SG. SAYONG, PENGGELI, KLUANG, KOTA TINGGI

Whatsap/Call/SMS 019-792 9490

JOM! FOLLOW ATEN

JOM FOLLOW ATEN!

Wednesday, March 09, 2016

Strok haba : Tips Kesihatan Ketika Menghadapi Cuaca Panas Terik Melampau

Strok haba : Tips Kesihatan Ketika Menghadapi Cuaca Panas Terik Melampau


Hai semua, lama rasanya saya tak menulis di blog. Kalini saya nak share pengalaman diserang mild heat stroke isnin baru-baru ni.
Sepanjang siang isnin tu mmg byk urusan di luar, banyak turun naik kereta pergi pekan lah pergi kampus lah. memang diakui kurang minum air sebab kita begerak sana sini. 

siang tu dah rasa pening2, saya terus telan 4bj sustained release vitamin c. malam lepas dinner telan lagi 2bj vit c. banyakkan minum air kosong lagi.
malam tu around 11pm, dah lain mcm rasa pening terus lelapkan mata. pukul 2 pagi saya terjaga sebab pening yang amat sangat. saya bangun tu terlampau pening, sy terus cirit. then try letak kepala, terjaga lagi pening melampau sy muntah pula. badan dah rasa seram sejuk sakit-sakit sendi. then saya amik 2bj b-complex and tertido. saya telan bcomplex tu dan doa semoga Allah pulangkan balik nikmat kesihatan. 

Alhamdulillah bagun pagi selasa tu segar je. tiada langsung kesan sakit kepala. so, nasihat saya, kalau sakit kepala jgn biasakan amik panadol. telan je bcomplex. Sekurang-kurangnya kita makan vitamin yg diperlukan tubuh, kita tak menyumbang dadah kepada badan. lepas tu kalau rasa badan dedor nak demam, ambil terus vitamin c immediately dan balas dgn air 500ml. bukan banyak pun 500ml tu. saya sambil menulis ni pun nak hbis dah 500ml air kosong. seriau bila fikir balik kesakitan kepala yg amat-amat itu.


019-7929490, Pengedar shaklee upsi, pengedar shaklee tanjung malim, pengedar shaklee tg.malim, pengedar shaklee mualim, shaklee 2016, shaklee 2017, shaklee 2018, pengedar shaklee bandar tenggara, pengedar shaklee behrang, pengedar shaklee slim river, pengedar shaklee kalumpang, pengedar shaklee kulaijaya, pengedar shaklee bandar tenggara, pengedar shaklee sayong pinang, pengedar shaklee sg. Sayong, pengedar shaklee kluang, pengedar shaklee tinam, pengedar shaklee kota tinggi, pengedar shaklee rawang, pengedar shaklee lembah beringin, pengedar shaklee bukit tagar, pengedar shaklee bukit beruntung
tengok akak ni pun sarankan simpan vitamin C di rumah. dah la harganya pun berpatutan sangat-sangat. Student UPSI pun ramai PM saya dan beli vitamin C ni. 

B-complex juga baik diamalkan sebagai energy booster. Kalau selalu letih dan tidak bermaya, boleh amalkan 2bj bcomplex setiap pagi untuk boostkan energy harian anda. Abah saya pun cakap bcomplex ni energy booster sebab abah sendiri dah rasai kelainan pada tenaga sejak amalkan bcomplex.


019-7929490, Pengedar shaklee upsi, pengedar shaklee tanjung malim, pengedar shaklee tg.malim, pengedar shaklee mualim, shaklee 2016, shaklee 2017, shaklee 2018, pengedar shaklee bandar tenggara, pengedar shaklee behrang, pengedar shaklee slim river, pengedar shaklee kalumpang, pengedar shaklee kulaijaya, pengedar shaklee bandar tenggara, pengedar shaklee sayong pinang, pengedar shaklee sg. Sayong, pengedar shaklee kluang, pengedar shaklee tinam, pengedar shaklee kota tinggi, pengedar shaklee rawang, pengedar shaklee lembah beringin, pengedar shaklee bukit tagar, pengedar shaklee bukit beruntung

Malahan saya ada testimoni daripada customer downline saya yang mengatakan sakit kepala hilang bila makan b-complex. so, jom lah kita tinggalkan panadol dan mula amalkan b-complex.

019-7929490, Pengedar shaklee upsi, pengedar shaklee tanjung malim, pengedar shaklee tg.malim, pengedar shaklee mualim, shaklee 2016, shaklee 2017, shaklee 2018, pengedar shaklee bandar tenggara, pengedar shaklee behrang, pengedar shaklee slim river, pengedar shaklee kalumpang, pengedar shaklee kulaijaya, pengedar shaklee bandar tenggara, pengedar shaklee sayong pinang, pengedar shaklee sg. Sayong, pengedar shaklee kluang, pengedar shaklee tinam, pengedar shaklee kota tinggi, pengedar shaklee rawang, pengedar shaklee lembah beringin, pengedar shaklee bukit tagar, pengedar shaklee bukit beruntung

Selain itu, bonus mengamalkan b-complex shaklee ni kita akan rasa kelainan pada tekstur kita macam kakak dalam whatsapp ni. hehe. (whatsapp daripada downline saya)

019-7929490, Pengedar shaklee upsi, pengedar shaklee tanjung malim, pengedar shaklee tg.malim, pengedar shaklee mualim, shaklee 2016, shaklee 2017, shaklee 2018, pengedar shaklee bandar tenggara, pengedar shaklee behrang, pengedar shaklee slim river, pengedar shaklee kalumpang, pengedar shaklee kulaijaya, pengedar shaklee bandar tenggara, pengedar shaklee sayong pinang, pengedar shaklee sg. Sayong, pengedar shaklee kluang, pengedar shaklee tinam, pengedar shaklee kota tinggi, pengedar shaklee rawang, pengedar shaklee lembah beringin, pengedar shaklee bukit tagar, pengedar shaklee bukit beruntung


okay jom kita tambah pengetahuan tentang strok haba -kredit info shafiqolbu

A) MAKSUD STROK HABA.
‘Strok Haba’ (Heat Strok) iaitu ‘Kejutan Suhu Panas’ adalah penyakit yang berkaitan dengan haba yang amat serius (Penyakit Suhu Panas Luar Biasa). Ia adalah satu kecemasan perubatan yang mengancam nyawa disebabkan daripada kegagalan peraturan suhu badan(thermoregulation). Tidak seperti penyakit haba yang lain, strok haba dicirikan oleh ketinggian suhu badan melampau (hyperthermia) dan berkaitan disfungsi pusat sistem saraf dan kegagalan  fungsi organ.

B) KESAN STROK HABA.
1)  Kesan Kesihatan akibat dari Pendedahan kepada Cuaca Panas.
Cuaca panas adalah tekanan fizikal kepada badan manusia. Kesan kesihatan adalah berbagai dari sederhana kepada teruk seperti strok haba, yang boleh menyebabkan maut.
Masalah berkaitan kesihatan boleh terjadi di pelbagai tahap suhu disebabkan oleh :~
  1. Pakaian yang pelbagai jenis, keadaan pekerjaan, aktiviti fizikal dan beban kerja.
  2. Kumpulan umur
  3. Kecergasan individu

2)  Kesan Dan Risiko Kesihatan Cuaca Panas.
Kesan dan risiko kesihatan disebabkan cuaca panas melampau termasuk :~

  1. Heat Fatigue – Keletihan/kelesuan akibat panas
  2. Heat Syncope – Pitam/pengsan akibat panas
  3. Heat Cramps – Kekejangan akibat panas
  4. Heat Exhaustion – Keletihan/kepenatan akibat panas
  5. Heat Stroke – Strok akibat panas

C) SIMPTOM STROK HABA.
Tanda Dan Gejala Kesihatan Berkaitan Dengan Cuaca Panas Terik.
Berikut kesan-kesan awal masalah kesihatan berpunca dari cuaca panas. Tanda-tanda dan gejala masalah kesihatan berkaitan panas adalah pelbagai, bergantung kepada situasi, keterukan atau keadaan sesuatu masalah itu. Gejala-gejala biasa yang selalu dihadapi termasuklah :~
  1. Pitam
  2. Sawan
  3. Dahaga
  4. Berpeluh
  5. Kekejangan
  6. Lemah tumpuan
  7. Tubuh kekejangan
  8. Tekanan darah rendah
  9. Lemah otot-otot badan
  10. Loya, mual dan muntah
  11. Keletihan dan kemalasan
  12. Denyutan nadi yang pantas.
  13. Kulit kering dan kemerahan
  14. Pening dan Sakit kepala berdenyut
  15. Kurang berpeluh walaupun dalam suhu panas

D) KOMPLIKASI
.
Biasanya, proses berpeluh dan penyejatan peluh memudahkan penyejukan badan. Dalam suhu ekstrem yang melebihi 90°F (32.2°C), jumlah haba yang dihasilkan melebihi kesan penyejukan penyejatan peluh. Begitu juga, jika kelembapan mencapai 100%, penyejatan peluh tidak lagi mungkin, dan badan kehilangan keupayaan untuk mengurangkan haba. Akhirnya suhu badan meningkat, membawa kepada penyah-hidratan yang teruk dan mungkin boleh membawa kepada kematian.
Komplikasi atau keadaan teruk yang paling rumit boleh berlaku disebabkan masalah berkaitan panas adalah :~
  1. Keadaan yang terlalu teruk boleh menyebabkan dehidrasi (kekeringan)
  2. Kekeliruan, dan koma (tidak sedarkan diri).
  3. Bengkak tisu otak
  4. Kerosakan organ badan seperti ginjal, jantung dan hati
  5. Strok panas terlampau boleh menyebabkan maut

E) KUMPULAN BERISIKO.
Semua orang adalah berisiko menghadapi masalah kesihatan berkaitan dengan panas. Secara umumnya, pendedahan yang berpanjangan kepada suhu melebihi 90°F (32.2°C) atau kelembapan melebihi 60% mendatangkan risiko penyakit yang berkaitan dengan haba. Walau bagaimanapun, kumpulan tertentu adalah lebih berisiko untuk mengalami kesan kesihatan. Kumpulan tersebut termasuk :~
.
  1. Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah
  2. Mereka yang menghidapi masalah pernafasan dan jantung
  3. Mereka yang menghidapi penyakit darah tinggi, kencing manis dan penyakit kelenjar tiroid.
  4. Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, dan lain-lain.
  5. Orang dewasa (orang yang berumur 40 tahun keatas adalah 10 kali ganda lebih berisiko berbanding dengan orang yang lebih muda).
  6. Risiko bertambah jika mereka memakai pakaian yang tebal dan ketat yang menghalang haba keluar daripada penyejatan/pengeringan peluh.

F) PENCEGAHAN
.
“Mencegah adalah baik daripada mengubati!” terutamanya untuk mereka yang di klasifikasi dalam kumpulan berisiko tinggi. Mereka adalah dinasihatkan untuk berhati-hati dalam keadaan cuaca panas. Di bawah adalah tip–tip pencegahan :~.
Berikut adalah beberapa tip pencegahan ketika cuaca panas melampau.
.
1) Keperluan / digalakkan.
Ketika cuaca panas melampau antum perlulah :~.
  1. Hadkan aktiviti luar
  2. Pakai topi atau payung yang bersaiz besar
  3. Minum banyak air, tanpa mengira tahap aktiviti anda.
  4. Berehat dengan kerap di tempat yang teduh dan sejuk
  5. Mandi atau buka kipas angin untuk meyejukkan tubuh anda
  6. Berada di tempat terlindung seperti dalam rumah / bangunan
  7. Memakai pakaian yang ringan, berwarna-terang dan longgar.
  8. Gunakan pakaian yang diperbuat daripada kain kapas atau linen
  9. Pakai cermin mata hitam dan gunakan losyen pelindung matahari
  10. Minum minuman isotonik atau air kelapa kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh..
.
2) Larangan.
Elakkan ketika cuaca panas melampau daripada :~
.
  1. Minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.
  2. Jangan biarkan hingga diri anda dahaga dan badan kekurangan air.
  3. Elakkan berada di kawasan tempat terbuka apabila cuaca panas.
  4. Membiarkan seseorang di dalam kereta yang bertutup rapat.
  5. Bersenam dan melakukan aktiviti dalam persekitaran yang panas

G) RAWATAN.
1)  Cara mengatasi masalah dan bahaya akibat cuaca panas terik :~.
  1. Dapatkan bantuan jika keadaan tidak dapat dikawal
  2. Letakkan kain yang basah dan sejuk pada badan
  3. Gunakan kipas untuk sejukkan badan
  4. Keluar dari kawasan berhawa panas
  5. Tanggalkan pakaian yang ketat
  6. Minum air setiap 15 minit
..
2)  Langkah menghadapi kekejangan otot :~.
  1. Keluar dari kawasan yang panas
  2. Letakkan bungkusan ais/air batu
  3. Regangkan otot-otot yang terlibat
  4. Minum air dengan kekerapan setiap 15 minit
  5. Hindari aktiviti fizikal yang lasak untuk sementara waktu.
..
3)  Dapatkan Bantuan Doktor Perubatan.
Dapatkan bantuan pakar perubatan dengan segera jika anda mengalami tanda-tanda amaran seperti di bawah :~
  1. Kerap muntah
  2. Susah bernafas
  3. Kekeliruan/kebingungan
  4. Denyutan jantung bertambah kencang
  5. Panas, kulit kering, tetapi tidak berpeluh
  6. Jika gejala berterusan tanpa peningkatan, atau
  7. Kurang tumpuan dan berlaku gangguan psycomotor.

************************************
Fatin Zainuddin
019-792 9490

PENGEDAR SAH SHAKLEE PERAK

PENGEDAR SAH SHAKLEE UPSI

PENGEDAR SAH SHAKLEE MUALIM

PENGEDAR SAH SHAKLEE TANJUNG MALIM

PENGEDAR SAH SHAKLEE BEHRANG 2020

PENGEDAR SAH SHAKLEE SLIM RIVER

PENGEDAR SHAKLEE JOHOR

PENGEDAR SAH SHAKLEE KULAIJAYA

PENGEDAR SAH SHAKLEE BANDAR TENGGARA

PENGEDAR SAH SHAKLEE SAYONG PINANG

PENGEDAR SAH SHAKLEE SG. SAYONG

PENGEDAR SAH SHAKLEE TINAM

PENGEDAR SAH SHAKLEE KLUANG

PENGEDAR SAH SHAKLEE KOTA TINGGI

************************************

HANYA pelanggan http://fatinzainuddinsihat.blogspot.com/ yang akan diberikan HAK EKSKLUSIF untuk mendapatkan konsultasi percuma berkenaan pengambilan vitamin Shaklee dan saranan berkaitan penyakit. 

************************************

**Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan terlebih dahulu jika anda mengalami masalah kesihatan kronik dan jarang jumpa (rare disease)